Články

Podkladová plocha: betonové patky pod dřevostavby

miniaturní domek vedle červeného otazníku

Základem každé dřevěné stavby je její podkladová plocha. Jednou z možností jak na to, jsou také betonové patky. V tomto článku se blíže podíváme na jejich význam, výhody, postup realizace a také na několik praktických tipů.

Co v článku naleznete:

Dřevěné stavby, ať už jsou to zahradní domky, altánky nebo chatky, jsou stále více populárnější. Tyto estetické i praktické stavby s sebou přinášejí řadu výhod, jako jsou rychlost výstavby, energetická efektivnost ale i příjemné vnitřní prostředí. Častokrát jsou mnohoúčelovými stavbami, které poskytnou nejen pomoc při zahrádkářství, ale také dokonalé místo k odpočinku a relaxaci. Jednou z klíčových otázek při výstavbě dřevostavby je správný návrh a realizace jejích základů. Betonové patky pod dřevostavby představují efektivní a osvědčené řešení.

Jaký význam mají betonové patky?

Betonové patky jsou základy bodového charakteru, které přenášejí zatížení z konstrukce dřevostavby do podloží. Hodí se zejména pro lehčí stavby, jako jsou právě dřevostavby a jsou efektivním řešením na rovinatých, ale i svažitých terénech. Zabezpečují stabilitu a pevnost celé stavby, čímž předcházejí nerovnoměrnému sedání a dalším problémům, které by mohly ovlivnit bezpečnost a životnost objektu.

betonove patky_orig

Výhody betonových patek

Realizace betonových patek je obvykle méně časově náročná v porovnání s tradičními základy. Patky lze realizovat za relativně krátkou dobu, což v konečném důsledku urychluje celý proces výstavby dřevostavby.

Díky nižší spotřebě materiálu a menšímu množství zemních prací jsou patky často levnějším řešením například ve srovnání s plnými základovými pásy nebo základovou deskou.

Betonové patky lze také přizpůsobit různým typům terénu a jsou vhodnou volbou pro základy i na svažitých pozemcích, což zvyšuje jejich univerzálnost.

Jak realizovat betonové patky?

Prvním krokem je důkladný návrh patek na základě projektové dokumentace. Je třeba určit počet, rozměry a rozložení patek tak, aby bezpečně přenášely zatížení do podloží.

betonove patky

Ideální rozměry betonových patek pro jednoduché dřevostavby závisí na několika faktorech, včetně zatížení konstrukce, charakteru podloží a také klimatických podmínek. Obecně se pro jednoduché dřevěné stavby používají patky s následujícími rozměry:

  • Rozměry patky: od 25 x 25 cm po 40 x 40 cm
  • Průměr patky (v případě kruhové patky): od 20 cm do 30 cm
  • Hloubka patky: 60 až 120 cm v závislosti na hloubce zamrznutí půdy a typu podloží

Hloubka patky je důležitým aspektem, aby se předešlo problémům se zamrznutím půdy, což by mohlo způsobit poškození patek a jejich nerovnoměrné sedání. Minimální hloubka patek by měla být alespoň 60 cm, avšak ideál je alespoň 80 cm. V oblastech s hlubším zamrzáním půdy může být potřebná hloubka i 100 – 120 cm.

Tento rozsah rozměrů je orientační a je vždy důležité provést přesné výpočty založené na konkrétních podmínkách stavby. Doporučuje se spolupracovat s odborným statikem nebo inženýrem, který provede přesné statické výpočty a zohlední specifika dané stavby.

Na základě výpočtů či pokynů od statika se pak na terénu vyznačí místa, na kterých se budou provádět výkopy pro jednotlivé patky.

Následně po vykopání jámy přichází na řadu příprava bednících tvárnic, které budou sloužit pro nadzemní část patky. V tomto bodě máte několik možností. Můžete využít bednící tvárnice jako jsou například betonové šalovací dílce, nebo si můžete vyrobit vlastní bednění například s pomocí dřevěných desek.

Po připravení bednění následuje betonáž. Ještě před nalitím betonu do vykopané jámy se v mnoha případech na spodek jámy sype vrstva štěrku, která slouží jako drenáž. Beton by se při vylévání měl hutnit, aby se předešlo vzniku vzduchových bublin a zajistila se tak pevnost a kompaktnost patek.

Někdy se ještě před nasypáním štěrku a nalitím betonu půda v jámě zhutňuje pomocí zhutňovače.

Po vylití betonu se instalují kotvící prvky. Ty můžete instalovat ještě přímo do mokrého betonu nebo nechat beton vytvrdnout a poté následně kotevní prvek instalovat s použitím chemické kotvy. Na kotevní prvek se pak instaluje rám dřevěné stavby.

kotvíci prvky

Pokud na bednění betonu použijete dřevěná prkna, po vytvrzení betonu je můžete odstranit.

Vytvrzení základových patek trvá v průměru dva až tři dny a po dalších dvou až třech týdnech lze patky plně zatížit.

Věděli jste?

Dřevostavby z naší nabídky jsou po složení samonosné a pro zajištění stability nepotřebují žádné kotvící prvky. Stačí připravit jednoduchou zpevněnou a zarovnanou plochu. Podkladovou plochu můžete zpevnit například zamkovou dlažbou, štěpeným přírodním kamenem, drtí nebo betonovou deskou. Přečtěte si více o výrobě a realizaci našich dřevěných staveb.

Tipy na závěr

  • Je dobré vybudovat betonové patky alespoň 15 – 20 cm nad zemí, aby se zajistilo proudění vzduchu pod dřevostavbou a nehromadila se vlhkost, která by mohla ohrozit její životnost.
  • Doporučuje se upravit terén pod nosným rámem dřevostavby, aby se zabránilo růstu zeleně, která by mohla zbytečně zadržovat vlhkost, například pomocí fólie proti plevelu či vysypáním štěrku.
  • Spodní část dřevostavby můžete zabednit, aby se pod ni nedostali např. hlodavci. Abyste zabezpečili proudění vzduchu, vytvořte drobné otvory pro větrání.

magazín další doporučeno

Radost z nákupu Další důvody
proč si vybrat nás

  • 3 letá záruka v ceně každého produktu
  • Ke každému produktu impregnat zdarma
  • Doprava zdarma na vybrané výrobky
  • Za každý prodaný produkt vysadíme 10 stromků
Záhradný Domček Pula

Velmi vyzdvihuji způsob komunikace. Rychlé reakce, vstřícnost, informování zákazníka o všem. Chlapi-montážníci byli milí, vstřícní, slušní. Super! Hodně zdaru Vám přeji!

Ján L

Skvělá komunikace, poradenství, rychlé jednání s firmou a výsledkem je nadherný altán, se kterým jsem nesmírně spokojená. Děkuji a MůjAltan vřele doporučuji!

Terézia Šoltésová, Rokycany

Výborná robota, velmi slušná trojice pracovníků a za 8 hodin byla tato chatka postavena. Jednoznačně nás překvapili vysokou úrovní své práce. Doporučujeme!

Zuzana a Maroš Oravcoví, Košice

Naše škola využila služeb firmy Můj Altán a musíme ji pochválit za kvalitně odvedenou práci. Žáci a učitelé mohou altán využívat bez obav o své zdraví. Děkujeme a vřele doporučujeme dalším zájemcům ☺

Mgr. Daniela Ďurkovská, Bratislava Riaditeľka ZŠ Sokolíkova

Výborná komunikace při objednávce. S montáží jsme byli spokojeni, cena odpovídá kvalitě. Domeček splnil naše očekávání, určitě doporučuji ostatním.

Peter Sirotnak, Veľký Šariš

Profesionální přístup, rychlá odpověď, dobré služby, zboží splnilo očekávání na 100%. Doporučuji.

Matúš Hovanec, Dovalovo

Zahradní altán byl již delší dobu naším snem, proto jsme velmi spokojeni s kvalitou, termínem dodání a montáží od této společnosti. Velice děkujeme za kvalitně provedenou práci

Michal Lacko, Stará Kremnička

Maximální spokojenost s komunikací. Vybavení a termín dodání byl dokonce kratší, než bylo dohodnuto a úplně top byla práce dvou chlapů na stavbě samotného domku - z naší strany naprostá spokojenost. Děkujeme!

Adela Birova, Choča

Byl jsem velmi spokojen s přístupem i s prací pracovníků přímo při stavbě domku. S domečkem jsme také velmi spokojeni, naprosto splňuje naše představy. Díky.

Ján Gonda, Levice